Przegrzebki z kaszanką i suszonymi pomidorami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

• 3 plasterki kaszanki
• 3 przegrzebki
• 2 pomidory suszone z zalewy
• masło, olej, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Dodatki:
garść rukoli
sos do rukoli: zmieszane: 1/2 ząbka czosnku, posiekanego, roztartego końcem noża i posolonego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
pieczywo: 1 kromka miękkiego, razowego chleba tostowego, posmarowana masłem i opieczona w tosterze


Sposób przygotowania:

Smażymy kaszankę na oleju z dwóch stron. Myjemy przegrzebki, suszymy. Rozgrzewamy dobrze patelnię, rozpuszczamy na niej łyżkę masła, smażymy przegrzebki po minucie z każdej strony. Posypujemy solą i pieprzem. Układamy na kaszance z pokrojonymi suszonymi pomidorami, skrapiamy oliwą, podajemy z sałatką z rukoli i tostowym pieczywem razowym.