Chleb – niespodzianka

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 duży okrągły wiejski chleb
100 g masła
3 duże plastry szynki gotowanej
długi bardzo ostry nóż do chleba
3 ładne plastry szynki wędzonej
200 g pasztetu wiejskiego
1 zielona sałata
5 kiszonych ogórków
3 pomidory
3 m eleganckiego sznurka



Sposób przygotowania:

Odkrajamy wieczko z chleba, odkładamy na bok. Wycinamy miąższ, tak żeby miał formę cylindra. Wyjmujemy miąższ, tak aby się nie rozpadł na kawałki. Dzielimy go na mniej więcej centymetrowe plasterki i rozkładamy je na blacie. Połowę tych plasterków smarujemy masłem i majonezem. Na posmarowanych plasterkach kładziemy liście sałaty, które powinny być wcześniej umyte, wędlinę, ogórki i pomidory. Przykrywamy nieposmarowanymi kromkami. Każdą kanapkę kroimy jak torcik, na 8 części. Wkładamy kanapki z powrotem do chleba i nakładamy nasze wieczko. Związujemy sznureczkiem i... zabieramy na piknik! Albo na kąpielisko. Albo w długą podróż samochodem. Składniki na kanapki oczywiście dowolne, to tylko jedna z propozycji.