Zielona sałatka meksykańska

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- spora garść świeżego szpinaku
- 4 plastry wędzonego boczku (12 dag)
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Sos:
- 3/4 l jogurtu
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:

Myjemy szpinak, osuszamy go delikatnie w ściereczce. Kroimy i przekładamy do salaterki. Siekamy orzechy, boczek kroimy w wąskie paski. Podsmażamy na patelni, studzimy i dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy sos: obrane cebule kroimy w kostkę. Mieszamy oliwę z jogurtem i cebulą, doprawiamy pieprzem i solą. Szpinak polewamy sosem - i posypujemy posiekanymi, albo całymi orzeszkami ziemnymi.