Filety ze śledzia z duszonymi pomidorami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 50 dag surowych filetów ze śledzia norweskiego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 5 dag masła
- 20 dag cukinii
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
- bazylia

Sos:
- 50 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 pęczek dymki
- 1/2 pęczka natki
- 3 dag kaparów
- 2 dag anchois


Sposób przygotowania:

Śledziowe filety oczyszczamy dokładnie i płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy nieco - i nacieramy zmieszanymi przyprawami.
Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy na nim filety. Pod koniec smażenia, dodajemy odrobinkę świeżego masła, co doda przyjemnego smaku.
Czyścimy cukinię i kroimy w cienkie plastry. Jeśli skóra jest twarda - usuwamy ją. Oprószamy plasterki cukinii solą i pieprzem, obsmażamy je na gorącej oliwie.
Zdejmujemy z patelni plastry cukinii - i na tej samej oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę albo posiekany czosnek. Dodajemy pomidory, dodajemy kapary, nać i anchois. Doprawiamy do smaku.
Filety śledzia układamy w sosie, dekorujemy cukinią z patelni - i świeżą nacią pietruszki albo bazylią.