Mrożona Biała Pavlova

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Bezy:
4 białka
200g cukru drobnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny


Krem:
pół litra śmietanki 36 %
ok. 3 łyżki cukru pudru (pisze około - ja dodaje na oko- kto woli słodsze da więcej, kto mniej słodkie - wiadomo)
300 g malin (dałam mrożone)


Sposób przygotowania:

Bezy:

Najpierw musimy ubić białka za pomocą robota kuchennego. Pod sam koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy mąkę, lekko miksujemy całość i wlewamy sok z cytryny, całość ponownie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia najpierw pieczemy dwa koła o średnicy około 20 cm (trochę się powiększą) i dodatkowo kilka małych bezików (do ozdoby). Pieczemy je przez około 100 minut w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.

Krem:

Najpierw musimy ubić śmietanę na sztywno z cukrem za pomocą robota kuchennego. Na talerzu układamy połowę wcześniej ubitej śmietany i na to wykładamy 3/4 malin. Wykładamy drugą warstwę bez, które następnie smarujemy śmietaną. Teraz przyszła kolej na ozdobienie góry bezikami i malinami. Całość wstawiamy na około 12 godzin do zamrażarki. Ciasto musimy wyjąć na pół godziny przed podaniem.