Lasagna al Forno

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

30 dag gotowego makaronu lasagna
35 dag startego sera mozzarella
3 łyżki startego parmezanu
1 szklanka czarnych oliwek

SOS MIĘSNY:
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej
25 dag mielonej wołowiny
15 dag pasty pomidorowej
50 dag pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
Sól i pieprz

SOS SEROWY:
1 jajko
10 dag serka homogenizowanego
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Sposób przyrządzenia sosu mięsnego:

Cebulę i czosnek obieramy z łupin, i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w średnio mała kostkę. W rondlu z grubym dnem lub patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebule, kiełbasę, mięso i na końcu po chwili dorzucamy czosnek. Odlewamy tworzący się nadmiar tłuszczu. Dodajemy sparzone i obrane pomidory pokrojone w kostkę, pastę pomidorową, cukier i bazylię. Składniki mieszamy i dusimy bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.

Sposób przyrządzenia sosu serowego:

W miseczce mieszamy serek homogenizowany z jajkiem które uprzednio ubijamy, natką i solą.

Sposób przyrządzenia lasagne:

Makaron gotujemy al dente (na pół miękko) i odcedzamy.
W dużym naczyniu do zapiekania smarujemy ścianki masłem i układamy warstwami:
Płaty makaronu, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron a wierzch posypujemy parmezanem.

Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na 5 minut przed wyjęciem zdejmujemy folię, żeby wierzchnia warstwa sera zapiekła się.