Tortilla z kurczakiem w chrupiącej panierce

Zgłoś nadużycie
  • P1100474

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 6 placków tortilla
  • 6 dużych liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 papryka czerwona
  • ketchup
  • 1 mały jogurt typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • bazylia
  • płatki kukurydziane corn flakes
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki.
Mieszamy przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz bazylię i przyprawiamy nimi nasz pokrojony filet.
Gotowe paseczki dokładnie obtaczamy w mące, później w roztrzepanym jajku, a na koniec w zmielonych na drobno płatkach kukurydzianych z dodatkiem papryki słodkiej.
Jeśli nie masz blendera do rozdrobnienia płatków, możesz wrzucić je do woreczka i potraktować tłuczkiem do mięsa :)
Tak zapanierowane kawałki piersi smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Przyrządzamy sos czosnkowy z jogurtu greckiego, wyciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny.
Doprawiamy solą do smaku.
Warzywa kroimy dowolnie.
Ja ogórka pokroiłam w cieńsze plastry, a potem na półksiężyce, pomidora w kostkę i paprykę w słupki.
Na placek tortilli wykładamy duży liść sałaty na to układamy kurczaka i warzywa.
Dodajemy sos czosnkowy i ketchup, a następnie zawijamy.

 

Żeby nam się tortilla nie rozpadła warto jej dół przełożyć kawałkiem folii aluminiowej.