Chiles Poblanos z serem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 


- 4 duże papryki poblano
- 3 jajka
- mąka (do oprószenia)
- 4 plastry sera chihuahua lub mozzarelli
- masło
- sól
- pieprz

 


Sos:
- 1 kg pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mała posiekana cebula
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz

 


Sposób przygotowania:

Opiekamy paprykę nad ogniem albo w piekarniku. Kiedy skórka zacznie się łuszczyć, wkładamy papryki do torebki foliowej i wiążemy. Odkładamy na pół godziny - a potem zdejmujemy skórki. Wyjmujemy też nasiona, nie rozcinając jednak papryki, przez miejsce po ogonku. Ubijamy pianę z białek, mieszamy z żółtkami i przyprawiamy.

 

Środki papryk wypełniamy serem i jajeczną masę. Smażymy je na maśle, tak by zarumieniły się z każdej strony. Przekładamy na papierowy ręcznik - wsiąknie w niego nadmiar tłuszczu.

 

Przygotowujemy sos, miksując pomidory, cebulę i dodając przypraw. Podgrzewamy olej i wyciskamy na niego czosnek. Wlewamy zmiksowane pomidory i cebulę, przyprawiamy jeszcze jeśli trzeba. Po 2-3 minutach wkładamy do sosu papryki, przykrywamy i gotujemy. Gdy całość się zagotuje - potrawa będzie gotowa do podania.