Błyskawiczne ciasto z jabłkami
Zgłoś nadużycieSkładniki:
- 500-600 g jabłek
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru- do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz, i pokrój w kostkę. Białka ubijaj z szczyptą soli. Gdy będą sztywniały, wsyp cukier i chwilę miksuj. Dodaj żółtka, wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej olej i znów wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie zamieszaj. Wrzuć jabłka i znowu wymieszaj. Ciasto wylej na blachę i piecz 50 min. w 170 stopniach C. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.