Błyskawiczne ciasto z jabłkami

Zgłoś nadużycie
  • 345636
  • DSC01921

Składniki:

  • 500-600 g jabłek
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru- do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obierz, i pokrój w kostkę. Białka ubijaj z szczyptą soli. Gdy będą sztywniały, wsyp cukier i chwilę miksuj. Dodaj żółtka, wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej olej i znów wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie zamieszaj. Wrzuć jabłka i znowu wymieszaj. Ciasto wylej na blachę i piecz 50 min. w 170 stopniach C. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.