Musztardowe kotlety schabowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 kotlety schabowe, ok. 0,5kg każdy
2 łyżeczki oleju
½ szklanki cydru
1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
⅓ szklanki śmietany kremówki
Można podawać z Gnocchi (rodzaj włoskich klusek)


Sposób przygotowania:

Z kotletów odcinamy tłuszcz. Pomiędzy dwoma kawałkami folii umieszczamy mięso i uderzamy kilka razy wałkiem do ciasta, by mięso stało się cieńsze. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Wykładamy na ciepły talerz. Zostawiamy patelnię na ogniu i wlewamy cydr. Powinien zawrzeć i gotować się minutę. Dodajemy wówczas musztardę oraz śmietaną. Sos powinien gotować się jeszcze chwilę, zanim polejemy nim kotlety.