Tortilla z sosem i mięsem mielonym
Zgłoś nadużycieSkładniki:
0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla
Sposób przygotowania:
1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty.
2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe.
3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach, seler naciowy drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego.
5. Dodajmy kukurydzę.
6. Doprawiamy do smaku.
7. Tortille podrzewamy, wlewamy sos z mięsem do środka, zawijamy. (możemy dodać ser żółty lub mozarelle):)