Frykadelki śledziowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 75 dag surowych śledzi
- 20 dag gotowanych ziemniaków
- 1/2 l bulionu rybnego
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do smażenia


Sposób przygotowania:

Śledzie oczyszczamy, usuwamy ości i filetujemy.
Myjemy, osuszamy delikatnie - i miksujemy dwa razy rybie mięsko, za drugim razem dodając do masy śledziowej ugotowane i obrane ziemniaki.
Do masy dokładamy mąki ziemniaczanej i bulionu. Sypiemy odrobinę soli do smaku. Formujemy podłużne frykadelki - i smażymy je z obu stron na gorącym tłuszczu.
Podajemy posypane krążkami podsmażonej cebuli oraz z gotowanymi warzywami.
Polewamy stopionym masłem.