Babka gryczana

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy
półtorej szklanki wody
15 dag twarogu
2 jaja
po łyżce posiekanej natki pietruszki i selera
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Na początku umytą kaszę gryczaną zalewamy gorącą wodą, gotujemy na sypko i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie za pomocą robota kuchennego rozcieramy twaróg z żółtkiem, dodajemy zieleninę, sól i pieprz, doprawiamy dla smaku. Potem pozostałe białko i drugie jajo bełtamy, mieszamy z oliwą, solą i pieprzem, potem zaś z przestudzoną kaszą.

 Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wkładamy kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową i pozostałą część kaszy. Następnie babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Warto raz na jakiś czas sprawdzić za pomocą patyczka o zaostrzonym końcu, czy babka jest już gotowa.