Risotto z grzybami i tymiankiem

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

1 szklanka ryżu
40 dag grzybów
2 cebule
por
marchewka
2 pomidory
papryka
kostka bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy
pieprz
papryka
tymianek


Sposób przygotowania:

Oczyszczone i osuszone grzyby należy pokroić i smażyć na oliwie lub maśle przez ok. 5-7 minut na małym ogniu.
Marchew i cebulę obieramy i siekamy na małą kostkę. Paprykę i pora kroimy  w paski średniej grubości. Przygotowane warzywa i tymianek dodajemy do grzybów i smażymy jeszcze przez dziesięć minut.

Na osobnej patelni podgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy surowy ryż  przez dwie do czterech minut. Zalewamy ryż ¾ szklanki wrzątku z rozrobioną w nim kostką bulionową i dodajemy tymianek. Gotujemy go tak przez ok. 15 minut aż do momentu kiedy woda wyparuje a ryż będzie w miarę męki. Jeśli woda wyparowała a ryż pozostaje twardy warto podlać go odrobiną wody i nieco wydłużyć czas gotowania.

Obie części dania układamy obok siebie na talerzu i posypujemy pieprzem i solą według uznania. Pomidory kroimy w połówki plasterków i układamy z boku ryżu. Według preferencji można je też drobno pokroić i dodać do ryżu w czasie jego gotowania.