Kurczak, pieczarki, bekon i francuskie ciasto

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

3 plastry bekonu
1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem
125g pokrojonych pieczarek
250g pokrojonych udek kurczaka (bez skóry i kości)
2 ½ łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka masła
375 ml gorącej wody
kostka bulionowa
płat ciasta francuskiego


Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Kroimy bekon, podsmażamy go na oleju. Dodajemy pieczarki, dorzucamy masło. Udka mieszamy z tymiankiem i mąką. Wrzucamy do pieczarek z bekonem. Całość powinna wrzeć około 5 minut. Przekładamy gulasz do naczynia do zapiekania, na wierzch nakładając płat francuskiego ciasta. Zaciskamy na brzegach widelcem. Na wierzchu robimy dziurki, by para mogła swobodnie uciekać. Pieczemy przez 20 minut.