Łazanki z kapustą

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 40 dag łazanek
- 5 dag słoniny
- 1 kg kapusty (np. włoskiej)
- 1-2 cebule
- 25 dag szynki lub ogonówki
- 1 łyżka maggi
- sól
- grubo mielony czarny pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Kroimy obraną z zewnętrznych liści kapustę na ćwiartki, wycinamy głąb. Gotujemy ćwiartki kapusty w osolonej wodzie. Kiedy będzie miękka - odcedzamy, odciskamy i siekamy. Drobno kroimy słoninę, smażymy tak długo aż stanie się chrupiąca. Na tłuszczu ze słoniny szklimy posiekaną cebulę. Wkładamy kapustę, pokrojoną w paski szybkę, wlewamy odrobinę maggi do smaku, smażymy całość kilka minut. Do tak przygotowanej kapusty dorzucamy ugotowane łazanki i mieszamy całość.