Chińskie pierożki z kurczakiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 filet z kurzej piersi bez kości i skóry
3 dymki, posiekane
3 cm świeżego kłącza imbiru, startego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka sosu ostrygowego
12 kawałków gotowego ciasta na pierożki won ton


Sposób przygotowania:

Wkładamy umyte mięso do naczynia malaksera. Dodajemy cebulkę dymkę, skrobię, imbir i sos ostrygowy. Mielimy całość na gładziutką masę. Na blat układamy kawałki ciasta na pierożki. Blat powinien być podsypany mąką, aby ciasto nie przywierało. Nakładamy po łyżeczce nadzienia z kurczakiem. Krawędzie ciasta - by nam się skleiły - smarujemy odrobinką wody. Sklejamy pierogi w trójkątne formy, po przekątnej. Dociskamy dość mocno krawędzie, by ciasto się nie rozpadały. Gotujemy w naczyniu do gotowania na parze - albo bezpośrednio w wodzie. Ciasto powinno stać się delikatnie przezroczyste - wówczas pierożki będą gotowe.