Ciasto czekoladowe

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
niepełna szklanka cukru
10 dag margaryny, 3 jaja,
4 łyżki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka rumu,
tłuszcz i bułka tarta do formy


Krem:
4 szklanki mleka,
2 budynie czekoladowe,
30 dag masła szklanka cukru,
aromat rumowy tabliczka czekolady deserowej
Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa tabliczka białej czekolady


Sposób przygotowania:

Na wstępie tłuszcz  musimy utrzeć na puszystą masę za pomocą robota kuchennego, do tego dodajemy cukier, żółtka, mleko i rum. Ciągle mieszając, stopniowo dosypujemy wymieszane z proszkiem do pieczenia kakao i obie mąki. Z białek ubijamy sztywną pianę  za pomocą miksera, a potem delikatnie łączymy ją z ciastem. Tak powstałą masę musimy przełożyć do formy z kominkiem, którą wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem i posypaliśmy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie z mleka, cukru i proszku budyniowego przyrządzamy budyń. Gdy już będzie gotowy, odstawiamy go do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę,  i ciągle mieszając dodajemy małymi porcjami budyń. Pod sam koniec wystarczy dodać aromat i czekoladę startą na tarce do jarzyn. Ostudzone ciasto kroimy na pięć warstw i każdą przekładamy kremem. Za pomocą noża wyrównujemy boki. Całość polewamy gotową polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i obsypujemy wiórkami białej czekolady dla dekoracji.