Deserowa zupa owocowa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- po 3/4 filiżanki suszonych moreli i suszonych śliwek
- 6 filiżanek zimnej wody
- 1 kawałek cynamonu
- 1 gruby plasterek cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 filiżanka cukru
- 2 łyżki sułtanek
- 1 łyżka koryntek
- 1 duże kwaśne jabłko (obrane
- bez gniazda nasiennego) pokrojone na plasterki o grubości 1 cm


Sposób przygotowania:

Moczymy suszone owoce w 1,5 litra wody. Dodajemy cynamonu, cytryny, cukru i mąki ziemniaczanej.
Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na mocnym ogniu.
Zmniejszamy ogień, nadal mieszamy - i podgrzewamy około 10 minut. Dodajemy sułtanki, jabłka, koryntki - i podgrzewamy kolejne 5 minut. Wlewamy zupę do wazy, studzimy, usuwamy kawałek cynamonu. Podajemy zupę jako... deser, co rzadko w przypadku zup się zdarza.