Tarta szpinakowa na bogato

Zgłoś nadużycie
  • DSCF7079

Składniki:

 

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

½ łyżeczki soli

½ kostki masła

3 łyżki śmietany

3 jajka

 

Farsz:

0,5 kg szpinaku

6 plastrów boczku

0,3 kg pieczarek

3 ząbki czosnku

Sól, pieprz

olej

 


Sposób przygotowania:

1.       Ze składników przeznaczonych na ciasto zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę do pieczenia tart, na papier do pieczenia. Wstawić na godzinę do lodówki.

2.       Pieczarki podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku. (woda powinna odparować).

3.       Szpinak drobno siekamy, a boczek krajemy na mniejsze części.

4.       Na spodzie układamy pieczarki, posiekany szpinak i całość przykrywamy boczkiem.

5.       Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.