Tarta szpinakowa na bogato
Zgłoś nadużycieSkładniki:
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
½ kostki masła
3 łyżki śmietany
3 jajka
Farsz:
0,5 kg szpinaku
6 plastrów boczku
0,3 kg pieczarek
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
olej
Sposób przygotowania:
1. Ze składników przeznaczonych na ciasto zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę do pieczenia tart, na papier do pieczenia. Wstawić na godzinę do lodówki.
2. Pieczarki podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku. (woda powinna odparować).
3. Szpinak drobno siekamy, a boczek krajemy na mniejsze części.
4. Na spodzie układamy pieczarki, posiekany szpinak i całość przykrywamy boczkiem.
5. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.