Ciasto wiśniowe w czekoladzie

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

biszkopt:
szklanka mąki
5 jaj
szklanka cukru
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia


krem:
opakowanie Galaretki wiśniowej
opakowanie Budyniu waniliowego
50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
2 szklanki kompotu wiśniowego
2 jaja
pół szklanki cukru
półtorej kostki masła lub margaryny
gotowa polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:

Najpierw z białek ubij sztywną pianę za pomocą robota kuchennego, a następnie, nadal ubijając, dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Wymieszaj otrzymaną pianę z octem oraz z mąką i proszkiem. Następnie wylej ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę, która została dodatkowo posypana bułką tartą i piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza.

Następnie zagotuj połowę kompotu i rozpuść w nim galaretkę wiśniową. Pozostały zimny kompot wymieszaj z proszkiem budyniu waniliowego, a następnie z płynną galaretką i zagotuj. Nie zapominaj, żeby ciągle mieszać całość.

Z białek za pomocą robota kuchennego ubij sztywną pianę. Następnie masło utrzyj na puszysty krem z cukrem i żółtkami. Wciąż ucierając, dodawaj po łyżce ostudzonej (ale nieschłodzonej!) masy składającej się z budyniu i galaretki. Na koniec masę wymieszaj z wiśniami i dodawaną stopniowo pianą z białek. Teraz masę rozsmaruj równą warstwą na cieście i polej polewą czekoladową, przyrządzoną według instrukcji na opakowaniu.