Czosnkowy kurczak

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia

Marynata:
1 białko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego

Sos:
1 łyżeczka sambal oelek (lub wiecej gdy chcemy potrawę ostrzejszą)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka wody
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego

 


Sposób przygotowania:

Kurczaka tniemy w kosteczkę o wielkości 1,5-2 centymetrów.
Ubijamy lekko białko, dodajemy pozostałe składniki wymienione w marynacie. Dorzucamy do miski z marynatą kurczaka, dokładnie mieszając wszystko by mięso pokryło się dokładnie przyprawami. Zostawiamy mięsko na minimum pół godziny.
W tym czasie tniemy cebulki, czosnek i imbir. Mieszamy razem wszystkie składniki na sos.
Rozgrzewamy głęboką patelnię albo wok, wlewamy łyżkę oleju i smażymy połowę kurczaka, aż stanie się rumiany, zmieni kolor. Ponownie wlewamy olej - i smażymy resztę. Wyjmujemy mięso, usuwamy nadmiar tłuszczu odsączając mięso na papierowym ręczniku kuchennym.
Podsmażamy cebulę, imbir i czosnek przez około minutę. Dodajemy kurczaka i sos. Smażymy, mieszając, aż sos stanie się gęsty. Po wyłączeniu płomienia, dodajemy do całości łyżeczkę oleju sezamowego. Kurczaka podajemy z ryżem.