Gałuszki z ziemniaków

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ziemniaki surowe 50 dag.
Ziemniak ugotowany średni 1 szt.
Maka pszenna 2-3 pełne łyżki
Słonina świeża 15 dag. (albo masło)
Sól


Sposób przygotowania:


Myjemy ziemniaki, obieramy je i ścieramy na tarce o sporych oczkach.
Ziemniaczaną startą masę przecedzamy, np. przez płótno. Wykładamy do miseczki, dodajemy ugotowany ziemniak przeciśnięty przez prasę, mąkę, solimy całość i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.
Gotujemy w garnku wodę z solą, do wrzącej wody wrzucamy podłużne kluseczki i gotujemy do miękkości.
Podajemy z roztopioną słoniną - albo z masłem. Świetny dodatek do mięs - ale i jako danie obiadowe samo w sobie, na przykład kiedy w kuchni zostały nam tylko ziemniaki, a do sklepu daleko...