Doro wat – kurczak w potrawce

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 3 szklanki posiekanej białej cebuli
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 kurczak (1.5 kg)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 8 jajek na twardo


Sposób przygotowania:

W rondelku o dość grubym dnie smażymy cebulę bez tłuszczu, tak by stała się szklista i odrobinę zbrązowiała. Dodajemy masła, pieprzu kajeńskiego oraz papryki, dodajemy czarnego pieprzu oraz imbiru. Mieszamy, dolewamy szklankę wody.
Kurczaka kroimy na kawałki, zostawiając kości. Zalewamy dwiema szklankami wody zmieszanej z cytrynowym sokiem. Odstawiamy na 10 minut - i osuszamy każdy kawałek. Dodajemy mięsko do cebuli, mieszamy i przykrywamy - a następnie gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż kurczak będzie miękki. Jeśli trzeba, uzupełniamy wodę która wyparowała. Jeżeli danie jest za rzadkie, dodajemy 2 łyżki mąki zmieszanej z dwiema łyżkami wody. Kilka minut przed podaniem, do kurczaka dodajemy obrane jajka ugotowane na twardo, mieszamy i podgrzewamy razem.