Stryki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ziemniaki - 1 1/2 kg
Mleko - 1-2 łyżki
Maka pszenna - 4 łyżki
Smalec,
olej ,
margaryna - 20-30 dag
Cebula mała - 1 szt
Jajo - 1 szt.
Pieprz naturalny,
sól ,
cukier do smaku


Sposób przygotowania:

Myjemy dokładnie ziemniaki, obieramy je i ścieramy na tarce o dość sporych oczkach. Dodajemy roztrzepane jajko, sól, pieprz i mąkę - i mieszamy całość. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki, tak długo aż nabiorą złocistego koloru z obu stron. Podajemy na słono - albo na słodko.
Na słono - z dodatkiem startej cebuli, albo na słodko - polewając konfiturą, dżemem czy przygotowanym własnoręcznie owocowym sosem.