Pizza Margherita

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

ciasto:
40 dag mąki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
3 kulki mozzarelli (z wody)
3-4 ząbki czosnku
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki oregano
sól
pieprz
1-2 świeże pomidory (wg uznania)
świeża bazylia do dekoracji


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do nich cukru. Na stolnicę sypiemy kopczyk z przesianej mąki. Robimy w mące dołek, wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy, dodajemy soli, oliwy i wyrabiamy ciasto rękami. Blachę smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto, na brzegach robimy "ranty", aby roztopiony ser podczas pieczenia nie wypłynął nam na zewnątrz. Placek smarujemy oliwą, układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki, sypiemy posiekanym czosnkiem, solą, ziołami, pieprzem. układamy pokrojone w plasterki pomidory, obrane ze skórki. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Jeśli 25 minut to za mało, pieczemy do momentu aż ser się stopi a ciasto będzie delikatnie złociste na krawędziach. Pizzę dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.