Bigosik z porów i krewetek

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 puszki krewetek lub krewetki mrożone (około 40 dag)
2 pory (tylko białe części - około 20 dag)
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek
puszka (25 dag) groszku konserwowego
marynata:
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka zmielonego imbiru


Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy marynatę: mieszamy wino z sojowym sosem, dodajemy imbiru. Wyjmujemy z zalewy krewetki - albo rozmrażamy - i wkładamy do miski. Zalewamy marynatą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Myjemy pory, osuszamy, kroimy w cieniutkie krążki. Obieramy czosnek i siekamy jak najdrobniej. W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy pory przez 5 minut, zalewamy je marynatą, po czym wsypujemy czosnek i groszek. Gotujemy całość 2 minuty, następnie dodajemy krewetki i znowu doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy rondel z ognia - i gotowe. Bigosik do podania na przykład jako przystawka z bagietką.