Greckie ziemniaki z serem feta

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- ziemniaki (typ według uznania)
- ser feta (ja na 6 dużych ziemniaków zużywam całe opakowanie)
- jogurt grecki (naturalny)
- 4 plastry boczku wędzonego
- szczypiorek


Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki, ale w taki sposób, by nam się nie rozpadły. Przecinamy ziemniaki na połówki, aby zrobiły się z nich łódeczki. Wydrążamy środek i tenże środek umieszczamy w miseczce. Kroimy w kostki boczek w cieniutkie kwadraciki, kosteczki, mieszamy z ziemniaczaną masą i serem feta. Dodajemy posiekanego szczypiorku. Do masy dodajemy 3 łyżeczki jogurtu, aby masa miała gładką - ale nadal zbitą konsystencję. Nakładamy tak przygotowaną masę do ziemniaczanych łódeczek i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. Podajemy z czosnkowym sosem albo greckim jogurtem.