Maślane Ciasteczka z Konfiturą

Zgłoś nadużycie
  • DSC_5516

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g konfitury z wiśni
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę do miski, dodaj pokrojone w kawałki masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  • 2.Zagnieć gładkie ciasto, następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  • 3.Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 4 - 5 mm. Formą w kształcie koła wytnij ciasteczka. Połowę ciasteczek odłóż na blachę a w reszcie wytnij na środku listek. Piec 8 - 10 minut.
  • 4.Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Każde ciasteczko bez dziurki posmaruj konfiturą z wiśni i przykryj ciastkiem z dziurką z listkiem, lekko dociśnij. Posyp cukrem pudrem.Smacznego.