Kaczka w curry z owocami liczi

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



400g piersi kaczki ze skórą
1/2 puszki owoców liczi, bez soku
1 pęczek liści bazylii bez łodyżek
starta skórka z 1 cytryny
5 łyżek mleka kokosowego
1 1/2 łyżki pasty curry
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki ciemnego cukru
olej do głębokiego smażenia


Sposób przygotowania:

Pierś kaczki tniemy w plastry i smażymy na głębokim oleju. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odkładamy w ciepłym miejscu. W woku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy do niego pastę curry (dowolny kolor) i mieszamy dokładnie. Dodajemy kaczkę, liczi - i mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, rybny sos, cukier i mieszamy podgrzewając. Na koniec dodajemy bazylię i mieszamy dokładnie. Serwujemy z kleistym ryżem.