Babeczki jabłkowo-orzechowe

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

  • 10 dag orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka maślanki
  • słoik musu jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka zmielonych orzeszków pistacjowych
  • czerwone jabłko
  • tłuszcz i mąka do foremek

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

Na początku siekamy na drobne kawałeczki orzechy laskowe. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy odrobinę soli, sody, skórki cytrynowej i cynamonu. Następnie jajka ucieramy z cukrem, dodając do nich margarynę, a potem maślankę. Całość mieszamy tak, aby powstała jednolita masa. Wszystko miksujemy robotem kuchennym. Kolejny etap to wsypanie mąki i orzechów laskowych i kolejne wymieszanie całości. Teraz zajmijmy się foremkami. Aby ciasto do nich nie przywarło, musimy lekko posmarować je margaryną i obsypać nieco mąką. Wcześniej przygotowana masa posłuży nam do wypełnienia foremek. Następnie wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na talerzyk i czekamy, aż wystygną.

Przygotowanie nadzienia i polewy:

Za pomocą szprycy, do której nałożyliśmy mus jabłkowy, nadziewamy babeczki smaczną konfiturą. Z dwóch łyżek soku z cytryny utartych z cukrem pudrem powstanie gęsty lukier, którym polewamy nasze babeczki. Do smaku posypujemy je również kawałkami pistacji. Na końcu można je także przyozdobić kawałkami jabłka, skropionymi sokiem z cytryny.