Filet rybny w cieście ze szpinakiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

500g filetu soli lub halibuta (może też być dowolny filet) pociętego w 1,5 cm kostkę
2 szklanki świeżego szpinaku, bez łodyżek, pocięty w cienkie paski (przypominające glony)
Marynata:
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sherry
szczypta białego pieprzu

Ciasto:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
⅔ szklanki wody

Ponadto:
olej do głębokiego smażenia
sól z pieprzem (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Składniki marynaty łączymy ze sobą dokładnie, a następnie mieszamy z nią ryby. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smażymy szpinak na bardzo gorącym, głębokim oleju, aż stanie się ciemno zielony i będzie chrupiący. Wyjmujemy i osączamy, na przykład na ręczniku kuchennym. Łączymy składniki ciasta i mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka - ma być rzadka. Przed smażeniem ryby, do ciasta dodajemy szpinak i mieszamy dobrze. Rybę maczamy w cieście i smażymy, aż będzie delikatnie brązowe. Kawałki powinny pływać swobodnie w tłuszczu, więc nie wrzucamy ich do tłuszczu zbyt gęsto. Podajemy zaraz po usmażeniu.