Bułeczki do hamburgerów

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki na 8 dużych bułeczek:
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki

Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania


Sposób przygotowania:

Mokre składniki, a więc: wodę, masło i mleko umieszczamy w misce i mieszamy, dosypując cukier. Dodajemy drożdże, znowu mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajek oraz połowę naszej mąki, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Zagniatając powoli dodajemy resztę mąki. Ciasto stanie się elastyczne i przestanie się lepić. Wówczas przekładamy je do miseczki, większej niż objętość naszego ciasta - i zostawiamy aż wyrośnie, przez godzinę. Po tej godzinie formujemy 8 bułek, które spłaszczamy dłonią. Bułki układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Bułeczki wyrosną. Wtedy smarujemy je żółtkiem zmieszanym z mlekiem , posypujemy sezamem - i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.