Ciasto ” Cappuccino „
Zgłoś nadużycieSkładniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 7 łyżek oleju
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody
- rum
Masa cappuccino:
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. mleka w proszku
- 2/3 szkl. cukru
- 350 g masła
- 2,5 łyżki cappuccino orzechowego
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C.
Masa cappuccino:
- Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki.