Bezowe koszyczki z owocami

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

białka
20 dag cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
15 dag drobnych owoców (jagód, poziomek, malin)
bita śmietana do przybrania


Sposób przygotowania:

Najpierw ubijamy białka za pomocą robota kuchennego na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijana musimy dodać cukier biały i cukier waniliowy. Z tak otrzymanej masy wyciskamy za pomocą szprycy kuchennej ciastka w kształcie ślimaczków. Ciasteczka wyciskamy na wcześniej przygotowaną blachę ( najlepiej z wysokimi brzegami), która została natłuszczona i wyłożona papierem do pieczenia. Gdy już przygotowaliśmy ciastka, wkładamy je do lekko rozgrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż będą całkowicie suche. Tuż przed podaniem gościom każdy koszyczek powinniśmy przybrać bitą śmietaną i świeżymi owocami dla smaku i dekoracji.