Krokiety rybne z Zanzibaru

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 50 dag ugotowanych filetów rybnych np. z łososia lub ryby maślanej
- 2 jajka
- szczypta soli i szafranu
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- odrobina kuminu
- 3-4 łyżki tartej bułki

Oraz:
- 1 szklanka tartej bułki do panierowania
- 10 dag masła
- cząstki cytryny
- goździki
- sałata


Sposób przygotowania:

Siekamy albo miksujemy ryby. Dodajemy do nich lekko ubite jaja, winny ocet, sól, szafran, pieprz czerwony, kumin i tartą bułkę. Formujemy z tej masy, dobrze wymieszanej, krokiety - średnica około 2 centymetrów, długość 5 cm. Otaczamy w bułce tartej, wkładamy do lodówki na godzinę. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym dobrze maśle. Podajemy krokiety na listkach sałaty, dekorując cząstkami cytryny, w którą wbijamy goździki.