Karp z pieczarkami

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

karp o wadze ok. 2 kg
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia


Sposób przygotowania:

Karpia czyścimy dokładnie i patroszymy, a następnie dokładnie myjemy. Odkrajamy głowę oraz ogon. Kroimy go na dzwonki. Każdy kawałek solimy i obtaczamy dokładnie w mące. Przygotowane kawałki ryby smażymy na maśle z jednej strony. Po uzyskaniu lekko brązowego koloru przewracamy je na drugą stronę i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 10-15 minut.

Pieczarki oczyszczamy i myjemy, pozostawiamy do lekkiego osuszenia a następnie kroimy w plastry. Obieramy cebulę i razem ze słoniną kroimy w kostkę.

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim rybę. W sosie pozostałym po pieczeniu ryby zebranym na patelnię podsmażamy słoninę i cebulę. Dodajemy do niego posiekaną natkę i pieczarki. Po chwili nieustannego mieszania zalewamy białym winem oraz bulionem i chwilę gotujemy lekko mieszając co jakiś czas.

Przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i sosem worcester. Dusimy przez około 5 minut. Sos zagęszczamy dodając odrobinę mąki rozrabianą z nim w oddzielnym naczyniu. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy śmietanę w zależności od preferencji.