Sałatka balsamiczna z rukoli

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 opakowanie rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
winegret:
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy
ok. 100 ml oliwy


Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy dokładnie z solą. Dodajemy pozostałe składniki: ocet, sok cytrynowy, oliwę i musztardę. Dolewamy octu balsamicznego i mieszamy tak długo, aż otrzymamy kremową konsystencję przypominającą majonez. Jeśli jest za gęsty, rozcieńczamy łyżeczką wody lub oliwą z oliwek. Do przygotowanej, a więc umytej i odsączonej rukoli podzielonej na liście, dodajemy kilka pomidorków koktajlowych podzielonych na połówki i polewamy całość sosem, a następnie dobrze mieszamy.