Omlet z jajkiem sadzonym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 30 dag ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 30 dag poszatkowanej i ugotowanej białej kapusty
- 1 cebula
- masło lub olej do smażenia
- sól
- pieprz
- po 1 jajku na osobę


Sposób przygotowania:


Siekamy cebulę i smażymy na odrobince masła na złoty kolor.
Mieszamy z ziemniakami i kapustą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.
Na patelni grzejemy odrobinę oleju, rozprowadzając go równomiernie, by dno i boki patelni były pokryte równo tłuszczem. Wkładamy mieszankę kapusty, ziemniaków i cebuli i wyrównujemy powierzchnię. Smażymy tak długo, aż od spodu zrobi nam się chrupiąca, rumiana skórka. Ostrożnie zdejmujemy danie, oczyszczamy patelnię, znowu rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy omlet z powrotem - odwrotnie, by usmażony spód był na górze. Smażymy drugą stronę - i podajemy z oddzielnie usmażonymi sadzonymi jajkami.