pasta vegetale, czyli ostateczne rozwiązanie kwestii bulionu

Zgłoś nadużycie
  • P1010034

Składniki:

2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
1 duża cebula
1 średni pomidor
1/2 cukinii
2 pieczarki
2 łodygi selera naciowego
2-3 liście pora
świeże zioła: bazylia, pietruszka, itp.
150-200 g soli morskiej
1 łyżka kurkumy
2 łyżki oliwy
* PRZYPRAWY: w młynku zmielić 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 5 ziaren kminu rzymskiego, 5 ziaren kolendry, 5 ziaren gorczycy, 5 ziaren pieprzu

 


Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyć, obrać, drobno pokroić a następnie rozdrobnić.
2. Wybrać garnek nadający się do duszenia, nalać na dno odrobinę wody; warstwa powinna mieć nie więcej niż 2 mm. Wrzucamy warzywa i świeże zioła. Dusimy na małym ogniu 30 minut.
3. Dodajemy przyprawy, sól i oliwę z oliwek. Zostawiamy do dalszego duszenia na 15 minut.
4. Pastę ponownie blendujemy na w miarę możliwości jednolitą papkę. Dusimy jeszcze 15 minut.
5. Wyparzamy słoik wrzątkiem. Przekładamy pastę i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce!