Serowe fondue

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

ok. 600g sera (ementaler, gruyere, brie, camembert)
300ml (2 kieliszki) białego wina
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżki stołowe Kirsch-u (biała wódka z wiśni)
1 cały ząbek czosnku
szczypta zmielonego białego pieprzu
szczypta startej gałki muszkatołowej
dodatki: koper włoski, cykoria sałatowa, zielone jabłka, chleb na zakwasie


Sposób przygotowania:

Sery kroimy w kostkę - z serów miękkich należy odkroić skórkę. Przekładamy sery do garnuszka i zalewamy winem. Podgrzewamy, lekko mieszając.
Mąkę mieszamy z wódką w osobnym naczyniu. Do serów dodajemy: pieprz, czosnek i gałkę muszkatołową. Następnie wlewamy mąkę z wódką. Mieszamy.
Kroimy na kawałki przygotowane wcześniej dodatki - wedle uznania. Układamy na półmisku. Sos powinien być cały czas podgrzewany - jak w każdym fondue, a składniki w formie dodatków maczamy w sosie, nadziewając je na szpatułki.