Bułgarski chlebek zwany słonecznikiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kg mąki (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do podsypywania i wyrabiania)
3 duże jajka i 1 żółtko do posmarowania
3 łyżki octu winnego 6% lub 2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g masła
40 g świeżych drożdży


Sposób przygotowania:

Składniki, których używamy do chleba, powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Drożdże rozcieramy z jedną łyżeczką cukru. Następnie dodajemy łyżkę mąki i troszkę mleka. Odstawiamy drożdże na bok w ciepłe miejsce (nie do lodówki!) aby drożdże wyrosły. Jajka roztrzepujemy, a następnie dodajemy do nich mleko, olej, sól i cukier. Mąkę wsypujemy pomalutku, dodajemy ocet oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy całość, tak by wszystkie składniki się połączyły. Odkładamy ciasto na 10 minut. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy. Wyrabiamy do momentu, aż przestanie się kleić - a więc zacznie nam odstawać od rąk. Gotowe, wyrobione już ciasto, formujemy w kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy bawełnianym najlepiej ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do urośnięcia. Zajmie to około godziny. Gdy ciasto jest wyrośnięte - objętość powinna zwiększyć się mniej więcej dwa razy - dzielimy na cztery części i formujemy w kulki. Dzielimy każdą część na kolejne, powstanie 16 mniejszych, które układamy na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, pieczemy w 200st. C przez 30 minut.