Babeczki czekoladowe z płatkami migdałowymi

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



-35 dag mąki pszennej
-10 dag cukru
- 3 jaja
-2 dag drożdży
-5 łyżek ciemnego piwa
-10 dag łuskanych orzechów włoskich
-2 łyżeczki przyprawy do pierników
-polewa czekoladowa
-płatki migdałowe


Sposób przygotowania:

Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, mąki, zalewamy piwem i zostawiamy na 5 minut. Mielimy orzechy, ucieramy żółtka z cukrem aż całość stanie się niemalże biała. Z białek ubijamy pianę. Rozczyn mieszamy z żółtkami, orzechami, dodajemy stopniowo mąki i przyprawy do pierników wciąż mieszając. Łączymy ciasto z pianą. Blachę natłuszczamy, wykładamy ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.