Nuggetsy z kaparową sałatką

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Nuggetsy:
2 piersi z kurczaka (ok. 230g każda)
1 kubek maślanki
½ kubka oleju
1 ¾ kubka pokruszonych krakersów (jeśli chcesz usmażyć nugettsy)

Sałatka:
Główka sałaty rzymskiej lub 4 małe główki sałaty masłowej
2 duże pikle, pokrojone
1-2 łyżki stołowe kaparów
2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, do przybrania

Dresing:
2 łyżeczki zalewy z pikli
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy Dijon


Sposób przygotowania:

Wkładamy piersi kurczaka do strunowego woreczka i rozbijamy. Pierś powinna być dość cienka, wówczas kroimy ją na około 6-8 kawałków. To samo robimy z drugą piersią. Uwaga: pierś kurczaka łatwo kroi się kuchennymi nożyczkami. Kawałki kurczaka wkładamy do maślanki i pozostawiamy w lodówce - na maksymalnie 2 dni. Wówczas mięso nam zmięknie i będzie smaczniejsze.
Aby przygotować nuggetsy, podgrzewamy olej na większej patelni - albo rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wysypujemy krakersy do miski i zanurzamy w nich kurczaka, by nabrały panierki. Smażymy na patelni przygotowane kawałki przez około 2 minuty (w głębokim tłuszczu) albo pieczemy w piekarniku przez 20 minut.
Aby przygotować sałatkę: kroimy sałatę na pasy, szerokości około 2 centymetrów. Dodajemy pikle i kapary. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, mieszamy i polewamy sałatkę z kaparami i piklami. Przed podaniem, gdy sałatka jest już na talerzu, posypujemy jej wierzch pietruszką.