Zapiekanka z bakłażana

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 bakłażany
4 cebule
300 g pomidorów
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
kilka gałązek tymianku
przyprawy: gałka muszkatołowa,
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę, kroimy w plastry i rumienimy na oleju. Parzymy pomidory, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy do niej także czosnek przeciśnięty przez prasę. Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, muszkatołową gałką. Dodajemy posiekanego drobno tymianku. Bakłażany, nie obrane, wkładamy do osolonej gorącej wody. Nie dopuszczamy do wrzenia - ale trzymamy pod przykryciem przez 7 minut. Wyjmujemy je następnie, studzimy lekko i nacinamy wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Do wewnątrz wkładamy 1/3 przygotowanego farszu pomidorowego. Przekładamy bakłażany do żaroodpornego naczynia i obkładamy pozostałym farszem, podlewając dwiema łyżkami oleju. Pieczemy przez 90 minut w piekarniku. Podajemy na gorąco albo na zimno, na przykład z chlebem czy bagietką natartą masłem i czosnkiem.