Miodowe ciasto dla pszczółki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ciasto:
ok. 120 g roztopionej czekolady
1 ⅓ szklanki cukru trzcinowego
220g miękkiego masła
½ szklanki miodu
2 jajka 1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka stołowa kakao 1 szklanka wrzątku

Polewa:
¼ szklanki wrzątku
½ szklanki miodu
ok. 175 g czekolady, dobrze posiekanej
½ szklanki + 2 łyżki stołowe cukru pudru

Pszczółki:
Ok. 30g żółtego marcepanu
12 płatków migdałowych

Potrzebny sprzęt: tortownica wysmarowana masłem (ok. 23cm średnicy)


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki wymienione w przepisie powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy razem cukier i masło, następnie dodajemy miodu. Jajko ubijamy z łyżką stołową mąki, dodajemy do masła, miodu, cukru, następnie dodajemy drugie jajko. Wlewamy roztopioną czekoladę, pozostałą mąkę, kakao, sodę i na końcu wodę. Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy, wlewamy do tortownicy. Pieczemy przez 1,5 godziny.
Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Aby zrobić polewę, gotujemy wodę, dodajemy do niej miód i mieszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem i dodajemy czekoladę, mieszając aż się roztopi. Dodajemy cukier i znowu mieszamy, aż całość nabierze gładkiej konsystencji. Polewę wylewamy na chłodne ciasto - robimy to około godzinę przed podaniem. Zostawiamy odrobinę polewy na zrobienie pasków na "pszczółkach". Dzielimy marcepan na 6 równych kawałków i formujemy w pszczele korpusy. Drewnianym patyczkiem malujemy oczy i paski, po bokach wkładamy płatki migdałowe by utworzyły skrzydełka.