Ciasteczka serowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

250 g mąki
250 g białego sera
250 g masła
3-4 jabłka
1 cukier waniliowy
cukier puder do dekoracji


Sposób przygotowania:

Mielimy biały ser. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka i kroimy w ósemki. Skrapiamy je sokiem z cytrynki, jeśli nie chcemy aby nam sczerniały. Na blacie kuchennym lub stolnicy, wyrabiamy mąkę z serem, cukrem waniliowym oraz masłem, które powinno mieć pokojową temperaturę dla ułatwienia nam pracy. Odkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na cienką warstwę jak na pierogi, wycinamy krążki. Na każdy nakładamy jabłka, składamy, sklejamy. Układamy na posmarowanej wcześniej tłuszczem blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 30 minut. Kiedy pierożki są już gotowe, układamy je na talerzu i sypiemy cukrem pudrem. Możemy pierogi nadziewać na wiele sposobów - na przykład masą ze szpinaku, marmoladą itd.