Ciasto bananowe z orzechami
Zgłoś nadużycieSkładniki:
4 mocno dojrzałe banany
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
2 garście wyłuskanych orzechów włoskich
szczypta soli
do formy:
łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania:
Masło musimy rozpuść w rondelku, potem zaś lekko je wystudzić. Następnie obieramy banany i kroimy je w drobną kostkę. Jajka roztrzepujemy widelcem. Orzechy kruszymy na niezbyt drobne kawałki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą do miski. Dodajemy do tego cukier, jajka, płynne masło. Całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez około 40 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie nóż pozostaje czysty.
Ciasto możemy wzbogacić, zastępując część orzechów rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi.
Owoce dodawane do keksów nie opadną, jeśli obtoczymy je wcześniej w mące, a wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta będą miały tę samą pokojową temperaturę.