Omlet po meksykańsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Omlet:
jaj
2 łyżki masła
2 łyżki wody
posiekana natka pietruszki

Nadzienie:
2 dojrzałe pomidory bez skórek
1 zielona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
12 dag pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
po odrobinie sosów Worcester i Tabasco


Sposób przygotowania:

Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i drobno posiekany albo roztarty czosnek na rozgrzanej oliwie. Dodajemy paprykę, pokrojoną w kostkę, oczyszczoną oczywiście z pestek. Po 5 minutach dodajemy też grzyby - i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pomidory, także pokrojone drobno. Doprawiamy sosami, dodajemy soli i pieprzu. Dusimy razem tak długo, aż sok nam odparuje - i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Roztrzepujemy jaja z 2 łyżkami wody oraz odrobiną soli. Połowę masła grzejemy na patelni, wlewamy połowę masy jajecznej. Kiedy zaczyna nam się ścinać, podważamy delikatnie brzegi. Surowe jaja mają spłynąć pod spód. Smażymy omlet tak długo, aż jego wierzch będzie całkowicie ścięty - a spód lekko rumiany. Tak samo robimy z pozostałą częścią jajka, które zostało - czyli rumienimy na maśle.
Omlet przekładamy na ogrzany najlepiej talerz, faszerujemy nadzieniem - i składamy na pół. Posypujemy do smaku i dekoracji ziołami, np. natką świeżej pietruszki.