Chocolate fudge cake

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 45 dag ciemnej czekolady
- 28 dag masła
- 6 jajek
- 6 łyżek miodu
- 42 dag cukru pudru
- 6-7 dag wiórków kokosowych
- 28 dag mąki

Glazura:
- 20 dag ciemnej czekolady
- 5-7 dag masła


Sposób przygotowania:

Siekamy drobno czekoladę, przekładamy do miseczki (najlepiej metalowej), dodajemy masło. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy, dodajemy miodu, dodajemy jajka i mieszamy.
Cukier łączymy z mąką i wiórkami kokosowymi, dodajemy do czekoladowej masy. Mieszamy dokładnie.
Smarujemy formę masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy formę ciastem, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy w tym czasie glazurę. Siekamy czekoladę, topimy z masłem w kąpieli wodnej jak do ciasta. Ostudzone ciasto pokrywamy taką właśnie glazurą. Ciasto kroimy, kiedy czekolada z glazury już zastygła. Podajemy osobno - albo np. z lodami waniliowymi.